3 March 2013

E-novel : Man Untuk Ana



~ Sinopsis Man Untuk Ana ~

Namanya Nur Uljannah.

Orang panggil Ana… kadang-kadang Nur.

Nama dia pula Lutfir Rahman.

Orang panggil Man… kadang-kadang bang long.

Ana tu anak dara lagi. Sudahlah bekerjaya, elok pula budi pekertinya. Buatkan semua jejaka di kampung terpikat melihat wajah ayu tuan punya badan malah berebut-rebut hendak memilikinya. Tapi Ana… dia tak mahu lelaki pada nama sahaja. Dia mahukan lelaki pada akhlaknya sekali.

Man? Dia lelaki biasa-biasa sahaja. Bukan anak Tan Sri, anak Dato Sri, anak Tengku… tiada pangkal darjat pun di hadapannya. Tapi rupa tu dia adalah juga… cuma bukanlah hensem macam artis. Muka lelaki melayu. Masalahnya… dia duda anak satu!

Kali pertama melihat cara Ana melayan Auni, puteri kecilnya. Hatinya telah terpaut pada Ana. Nampak mesra…

Tapi bila diselidik, Ana tu sudah berpunya. Lelaki bernama Ikram mengaku Ana miliknya. Jadi untuk apa Man mengganggu bunga yang dah dipetik orang? Lagipun Man sedar dia bukan siapa-siapa tak layak pun berdiri sama tinggi dengan Ana. Dia tu duda Ana tu anak dara lagi. Kalau dah dara pasangannya mesti teruna bukan?

Penat mengelak… tapi jodoh mereka serasa kuat pula. Asyik bertemu dan asyik diketemukan… macam mana nak elak?

Betul ke Man untuk Ana?




`````````````````
TK : 3/3/13 ya… dah balik Shah Alam. Life at campus. Yalayala… tadi gigih heret selipar jepun saya pergi ke bilik kawan selang 3 pintu kot mintak nak salin jadual. Padahal boleh ja check online. Esok kelas QMT pepagi… jangan tanya QMT tu apa. Saya sendiri pun tak tahu! (Dah check course outline tapi lupa… hehe)
Tetiba dapat seru buat sinopsis untuk e-novel Man Untuk Ana. Cerita biasa-biasa dari saya yang biasa-biasa. J layan ja… best baca, x best? Mintak maap cita rasa kita tak sama… ;)


9 comments:

  1. Replies
    1. thanks kak. insyaallah saya cuba update lagi. :)

      Delete
  2. phewiittt...hahaha...xsabo nk baca...
    malaih sgt aihh dah strt klas ni..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. malas baca cita aku ka malas pi kelas?? haha

      Delete
    2. malas nkpi klas laaaa..hahahha..baca hg pnya blog mmg 1 list fav aq..hahaha

      Delete
    3. malas nkpi klas laaaa..baca blog ni mmg hobi aku..hahah

      Delete
  3. menarik..baru baca sinopsisnya

    ReplyDelete